Enough me! Its you now!

Sunday, December 16, 2012

Magical Dust of Cambodia (Day 2 ~ Part 2)

Assalamualaikum..

Entri untuk Kemboja trip (Day 2 - part 1 ~ 06092012), klik sini.
Entri untuk Kemboja trip (Day 1  ~ 05092012), klik sini.
Entri untuk Kembja trip, klik sini.



After pergi ke Killing Field, kami dibawa ke Old Market. Old Market ni ada jual barang-barang.  And, pelancong muslim jarang ke sini.  Barangan yang dijual adalah barangan in bulk and benda-benda harian biasa.  Harga? mahal seh sebab kami pelancong.  Entrance dia bnyk, so make sure korang alert kat mana korang masuk.  Normally, aku akan amik gambar and ingat kedai tu jual apa.  Senang nak carik.

Macam-macam ada

Cerek elektrik yang sgt kecil.
Yang aku pegang tu cawan elektrik.. yang ada pemanas.. cool!
Makcik yg senyum tu jual telur ayam kampung yang mentah.. elok tuk awet muda tahu..

Er.. baju ni made in indonesia.. heheh
Kak fizah rembat iron comel.. rugi plak rasa aku tak beli

Dah puas round Old Market, kami minta driver bawa ke kedai makan halal.  Dia bawak ke Cafe Malaya.  Tu je address yg ada, dia bawak ke sana.  Nasi putih, lauk, sayur and air, total USD 5.  Tak kesahlah amik makanan apa, lunch mmg USD 5.  Sedap? boleh laaaaa.. Bagi aku ok-ok sajork.  Da kenyang, perjalanan kami diteruskan ke National Museum.

Murah.. USD 5 sekali makan

Entrance fees for this place is USD 3.  Tak ada apa didalam.  But I see art.  I love art, always. heheheh.  *poyo*.  Kat dalam tu patung buddha je banyak and siap ada orang jual colok untuk upacara pujaan mereka.  Nak amik gambar tak boleh, aku just amik curi-curi sahaja.  Best jugak la... art.. seni.. visualization.. pada aku, cantik lagi and unik lagi masjid.. Indah and tenteram.  =)

Entrance National Museum

Unik and gambar ni aku tak edit, just crop.. cantik banget tone..

Hari yg terik

Bunga kemboja yang suci

Penat berjalan, kami keluar dan head to next stop, Russian Market.  Russian market ni stuffy, and barang jualan dia bnyk.. sama cam Old Market.  So, in case korang tak beli kat Old Market, boleh beli kat Russian Market.  By the way, mereka jual juga winter coat... winter coat tu rege USD15.. Aku cam rasa barang second.. boleh tak? sebab stuffy sgt kat situ.  heheeh.. Menyesal plak tak rembat selai.. huissshhh...

Barangan di Russian Market

Penuh orang and sesak

Balik dari Russian Market, head to Central Market.  On the way tu, pemandu van kitorang tu masuk laluan yg motor shj boleh lalu.  Laluan tu ditutup untuk kereta and dia one way.  Akhirnya, ada polis kat depan... and driver kitorang da cuak.  Dia reverse punya reverse... ada motor kat belakang ni, tak mau gerak ke tepi.  Tung...!! dia langgar motor belakang tu dengan kelajuan 5km/j.  Gile selowwww ok!  Pakcik belakang ni bengang, and suh driver turun tuk settle.  Polis yang nak dielakkan tu datang ke tempat kejadian.  Motor pakcik tu, pecah sikit kat pelindung tayar, bahagian depan.  Dan paling best, tempat tu mmg da rosak pun.. siap ada selotape lagi.  Mmg dia nak mamat driver ni ganti.  Dia minta USD 10 and tgok kami kat dalam van.. Pelancong, lagila dia suh bayar.  Polis tu suh driver kami bayar.  Yang paling sedih, bile driver tu bukak wallet dia, ada la dalam 100 riel kot.. Tak de note USD langsung.  Mmg kasihan.  =( Lepas driver tu bayar (maybe guna duit minyak van yang bos bagi), dia nak van and said "nothing serious" and drive macam biasa.  Kami terlopong je.. Nway, kehidupan mereka yang terdesak mebuatkan mereka begitu.. kan?

Pakcik yang dilanggar

Sesudah itu, kami gerak ke Central Market *lagi??*.. Aku just beli cincin batu Nilam for my mum.  Hadiah hari jadi beliau.. Kak Fara and neo yang baru nak pergi.. Kitorang balik dulu sebab nak rehat.. Beli air botol zenya yang best, terus balik hotel untuk rehat...  

For you, mum... Cantik kan gemstone ni? Nilam katanya..

Makan malam di KFC bawah hotel..  Sebab da penat sgt nak jalan ke mana dah..KFC dia quite ok.. rasa sama je, yelah, dari Malaysia jugak menda nih.. aku tak amik gambar sebab bateri kong-kong.. sah, kene beli bateri extra for next year trips.. :)

Tamat dah hari ke-dua kat Phnom Penh ni.. Gigih jugak la sedut debu sepanjang perjalanan.  Nasihat aku, bawak penutup mulut and hidung.  Pakai juga losen-losen.  Aku mmg jenis suka hitamkan diri sendiri, so, mmg membazirla kalo pakai losen-losen ini.  heheeheh..  *poyo je kan*.. Malam tu aku tido awal sebab esok pepagi da nak gerak ke Siem Reap..

K la, takat ni dulu, jari aku da agak kurus da nih.. hehehehe.. 


Till then,





17 comments:

  1. apsal dekat musium tak boleh ambik gambar?nak marahlah nih...tapi gambar-gambar luar tu memang cantik bangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah.. antik gile patung dia.. in fact, kalo tak amik pun tak de la terkilan mana.. just ukiran2 kat dalam tu, cantik le jugak.. heheheh...

      ko patut pergi kemboja ni *ke ko da pergi?*.. ko pandai amik gambar... =)

      Delete
  2. Ari tue tak sempat ke Old Market pun. Just went to Central Market + Russian Market jek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke????? tak pe.. Old Market tak de ape pun.. kalo nak d gambarkan... macam pasar yang jual barang secara borong...

      best tak trip???

      Delete
  3. Saya belum sampai lagi ke Cambodia dan Laos ni, mungkin sebab banyak sangat patung kat sana. Saya memang kurang selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cambodia mmg bnyk patung.. and, sy pun tak selesa time ni... just snap and go.. siap ada colok untuk dijual for praying.. I love to see the architecture... menarik.. =)

      By the way, Cambodia menarik tang orangnya.. cam orang kita.. heheheh =P

      Delete
  4. Aku tak sempat abis pusing russian market... sbb orang sebelah sakit perut.. aku halau dia tunggu kat tuktuk.. pusing nye pusing, sempat beli 3lai long sleeve jah.
    Lalu kut pasarnya tu.. yekssss bucukssss bau cik bib :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yessss... bau tu mmg sgt tidak tertahan..

      Delete
  5. ohh yes... kat cambodia batu permata memang antara yg cantik & tulen di dunia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kak??? tak tau plak.. bila sampai sana.. mmg rambang sgt.. tak pernah tahu yg kemboja ada gemstone... hehehe

      Delete
  6. eh, sian betul la kisah pak cik drebar tu.

    tapi memang betul, berada di cambodia byk menginsafkan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. bnyk benda yang kita boleh lihat dan jadikan teladan...

      Delete
  7. akak rs nak pegi lah ke sini after hanoi...sud try many places here..tak tahan tgk.cincin shapire tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh... cincin tu cantik.. tapi ada yang lagi cantik.. dia satu set sebenarnya.. sy amik cincin je sebab mak mmg minat cincin..

      sila pergi untuk lebih rambang mata... hehehe :)

      Delete
  8. https://www.facebook.com/WauRestaurantCambodia

    Wau Restaurant serve Malaysian and Cambodian food (HALAL).
    Our restaurant located at Phnom Penh : New York Hotel {Ground Floor ), No 256 Monivong Blvd, Phnom Penh, Cambodia
    (Hp : +855 081 88 7090 ).
    We also have branch at Siem Reap : Angkor Shopping. Arcade, #E09 National Road No.6, Siem Reap, Cambodia
    ( Hp : +855 016 673 211/ +855 096 2 5555 81) or also can email to us at ( wau_restaurant@yahoo.com ) —

    Please share our page to your friends and family.. :)
    Thanks for your support..
    We are trying to improve our services in the future.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. will do.. inshaAllah.. :) nice info~

      Delete
  9. Kami seramai 8 orang akan ke Phnom Penh pada 28 Mei nanti. Mungkin makan malam di wau restoran.

    ReplyDelete