Enough me! Its you now!

Thursday, June 6, 2013

Unforgettable family-friends - its Langkawi! and Penang! (Ferringhi to be exact)

Assalamualaikum...

Dear readers, are you sihat-sihat? Banyak makan lauk kenduri tak? Kan sekarang ni musim kawin-kawin kekdahnya.. heheh.. Doakan aku dipertemukan jodoh yang cocok and sesuai ngn aku ea korang.. Ammiinnn...

Ok, Langkawi and Ferringhi. Actually, Langkawi ni memang tak masuk dalam plan and to be precise, aku hanya nak melawat rumah adik aku.  Dia and his wife kata "kau tak pernah nak tengok rumah kitorang"..."kenapa ea ko tak nak pergi rumah kitorang".. "jom datang rumah kitorang".."yela, sedara ko kan kat oversea je".. etc..etc.. Ok, minta maaf sebab aku tak datang.. hehe. and, dah datang dah.. hehe.. Your house is lovely and it is sooo homey.  I love it.  heheh. Especially ada treadmill yang aku boleh guna tuk hilangkan lemak-lemak aku ni.

I took a plane from LCCT to Alor Setar on the very 28th Dec, on 8pm.  Alhamdulillah, sejam je flightnya.  Elok je land, my parents and my brother dah ada dah kat airport Alor Setar tu.  We then have our dinner kat satu gerai yang femes kat Alor Setar tu, tak ingat kat mana, tapi sedap woooo char kueh teow.  Habis makan, head north.  Perlis to specific.   Spend a night and esok tu nak bangun awal untuk ke Langkawi.

Teringat lagi perbualan aku dengan Zarip and Yani, before I head to north..

Zarip: Oit, mak abah cakap korang nak pergi Langkawi, yeke?
Aku  : A-ah.  Nape?
Zarip: Tak bgtau kitorang pun kan yang korang nak g Langkawi.. sampai hati...
Aku  : Eh, ko nak ikot ke? Kitorang tak ajak ko pun..
krikkk..krikkk..
Zarip: Apa? Tak kira, nak ikot jugak.

Funny sebab memamg plan kami tak masuk dia ngn wifey dia.  Because all of us thought dia kerja on the next day tu.  Tak terlintas pun tak nak ajak.  hehe.  So, no cerita, just pictures.  Ada la sikit-sikit tips, boleh baca kat gambar ea.. :)

Pemandangan bulan di malam hari.. tiket KL-Alor Setar harga RM30 aku berjaya rembat.. :)

Sekitar jeti di kuala perlis.. time ni tengah renovate.. so, agak berhabuk dan tak teratur..

Sampai dah jeti Langkawi

Kereta ni kereta kawan adik aku.  Kebetulan, kawan dia ada kat tanah besar, so, kami guma kereta dia, free of charge~ 

Sempat snap dataran Lang

Lovely couple and adik aku menyelit disitu~

On the way ke rumah homestay

Homestay kami. Satu malam rm180, 3 bilik.. selesa. :)

Pekena lunch kat LaksaPower.. dekat dengan airport tempat ni

Sedap tau laksa nyaaa~

Then, g Gunung mat cincang tuk sunset~!!!!

Promote Korea sampai sini.. time ni belum pergi seoul.. menggigil nyawa aku time tahu.. sgt excited!

Beli tiket, amik gambar.. then, beratur.. seksanya, time beratur.. heheh..

Sikit laggggiiiii

Yup.. aku survive cable car.. masa ni, hati ni Allah je yang tahu. betapa aku takut.. parents aku dok gelak-gelak tgok aku gayat.. haha.. yes, aku gayat tinggi... hahaah..

Posing-posing before sunset :)

Lagi gambar... terang lagi nihhhhh... meh kita santai dulu...

It's here... :) Masha Allah.. ciptaan Allah adalah yang sebaik-baik ciptaan... 

Malam tu, kami tgok wayang ramai-ramai.  Cerita The Hobbit.. Sgt seronook okay.. da la aku memang fan cerita LOTR.. Layan kottttt walaupun penat.. End of day 1.  Untuk hari kedua pula, kami teruskan dengan melawat makan mahsuri.. then, under waterworld.. Bukan nak cakap apa, tapi under water world kat Malaysia lagi best dari Seoul.. *larikkkk*.. Elok beli tiket dari locals, sebab dorang dapat harga lagi murah dari kita ni yang bukan Langkawi-natives.. 

Sarapan nasi lemak kunin.. sedap dan pedas! 

Atas tu, kubur Mahsuri.. masa ni, kami check kompas.. kiblat mmg menghala ke sana.. Wallahualam..

Cara-cara buat kueh kegemaran aku, kuih karas.. sedapppppp

Ikan yu.. oh, ikan yu.. kat under waterworld ni best tau.. bnyk ikan!!!

Terasa nak amik lesen diving.. tapi masih tak ada kekuatan untuk dive.. aku tak suka suasana sejuk dan suram... 

Comel sgt ikan-ikan ni!

Superb!

Cantikkan? hilang seteress tgok ikan ni

Obor-obor comel!

The next day, pagi-pagi lagi kami da bertolak pulang ke tanah besar.. Kami head to Penang.  And, aku pula, mengambil kesempatan untuk jumpa sahabat lama.  Sahabat yang aku rindu.. Zura and Nisah.. :)

Berjalan-jalan di pantai selepas pekena pasembor.  Tgok sunset dengan Zura.  :)

Cantikkan? Ntah lah, aku rasa, jika diizin Allah, aku nak tengok sunset kat merata dunia.

Terima kasih Nisah and Zura sebab sudi luangkan masa ngn aku.  Even korang sibuk dengan silibus masing-masing, korang masih boleh lagi luangkan masa tuk aku.  Aku harap korang and doakan korang success dalan master and phd, masing-masing.  :)

Maaf lah, hampir sebulan aku menyepi.  Bukan apa, bulan 5 lepas, aku pergi mengulang HCMC and Bandung.  Bisnes trip kekdahnya.  If korang nak tengok apa yang aku jual, boleh tgok kat bahagian kanan atas blog aku ni.  Nway, tahun ni, trip aku agak berkurangan sebab aku kena wajib limitkan trip sebab cuti aku 25 hari sahaja! Memang tak cukup.  Tolak raya, tolak raya haji bagai.  Memang sangat sedikit.  :)

Ok, till then,


1 comment: