Enough me! Its you now!

Tuesday, February 26, 2013

Paper Krabi - Day 1

Assalamualaikum...

Entri untuk Krabi trip (01112012 ~ 04112012), klik sini.

Akhirnya, paper Krabi (day 1), masuk juga hari ni.. Aku pun da hampir lupa tentang paper Krabi ni.. Lama sangat tertangguh!  Maafkan daku!

Ok, mari kita mulakan.. First tips, for those yang teragak-agak nak ke Krabi or Phuket, aku sajeskan, g je dua-dua, sebab mmg dekat.. Sebelah menyebelah sahaja dong!  And, islands trip yang mereka berikan, sama sahaja.. pendek kata, bezenya, nama tempat dan bilangan bangla yang korang akan jumpa.. gitu.. =)

First day, flight petang.  Hari hujan.. tapi, Alhamdulillah.. selamat pergi dan selamat mendarat..  Dalam flight tu, macam biasa, baca la apa yang patut.. Kawan aku membekalkan buku tuk motivate aku yang memang mentally ill down.. da abis baca buku tu sepanjang di Krabi.. sweet sgt.. thanks kak Aimie..

Peneman setia time flight to Krabi.. yes, aku mmg cantik.. luaran dan dalaman! Tahun ni nak kawin! Eh.. doakan..

Aku dah book hotel siap-siap just nak bayar sahaja.  Hotel yang menjadi pilihan adalah Aonang Grand Inn.  Kami booked bilik untuk 4 orang.  3 orang naik flight, seorang lagi naik keretapi dari KL.  Gigih kak Fizah.. Thanks sebab join the crowd.  Alhamdulillah, process immi and segala-galanya Allah permudahkan.  Before keluar airport, memang ada satu kaunter yang menjual tiket bas ke pekan Aonang.  Kaunter itu terletak sebelah kanan and ianya kalo tak silap, memang satu-satunya company (maaf jika salah), yang menjual tiket bas ke Aonang..

Bas warrna putih ini banyak, so jangan la risau.  Harga? 150 baht.  Mudah dan murahkan?  Korang jangan risau, sebab ramai je tourist.  So, inshaAllah, kalo sesat, adalah dalam 10 orang lagi akan sesat dengan ko.  heheh..  Sebut je Aonang Grand Inn kat driver, nanti dia akan berhenti depan Aonang Grand Inn.  Aonang Grand Inn ni dekat dengan McDonalds.  Makanan muslim banyak kat sekitar ini.  Yang beza cuma harga dan rasa.  Hotel Aonang ini ok sangat dan ianya menyediakan internet berbayar. hehe. Ada juga jual tiket bas tuk ke airport and paling penting, ada jugak jual tiket minivan ke KL.. hehehe..

Bas putih ke Aonang and suasana dalam bas

Suasana dalam hotel

Petang itu, kami jalan-jalan disekitar Aonang.  Jalan till ke tepi pantai untuk bergambar.  Seriously, pantai Aonang tak de la cantik mana.  Jujur ea.  Cantik lagi PD.  In fact, air dari kedai and hotel semua mengalir ke sini.  Ada la berberapa pak and mak saleh mandi manda.

Bergambar di tepi pantai

Matahari da semakin malu dan menurunkan dirinya =) *using sunset mode with filtered light and color enhanced*

Kami jalan-jalan and terus balik ke hotel.  Nak tunggu kak Fizah sebab keretapi dia rosak, terus stranded.  Katanya, malam sikit baru sampai.  So, kami bertiga solat and bersihkan diri.

Mesin atm dalam van.. ko hade?

Suasana semakin meriah bila menjelang malam

Malam makin menjelang di Aonang

Da siap-siap, terus keluar untuk memenuhi permintaan perut yang dah start meragam.  Jadinya, kami decide untuk makan kat kedai area kanan Aonang (menjauhi pantai) sebab kata si pekerja hotel, ada banyak restoren muslim area situ.  Jumpalah kedai muslim, dimana perempuan itu boleh kecek kelate.  hehe.. Order punya order, makan punya makan.  Kesimpulannya, mahal dan tak sedap.  Tapi nak wat camne, dah order.  Overpriced semua makanan dia.

Sila jangan makan disini

Kami jalan-jalan lagi, nak tengok sekitar pantai Aonang sebelah malam.  Tak lama itu, kak Fizah call, kata dah sampai.  Woohhhooo.. cukuplah jemaah 4 orang.. Teman dia makan kat kedai muslim yang tak pemes and aku rasa harga dia murah.  Jamal restoren namanya.. Aku makan coklat banana penkek yang sedap!! Borak-borak, terus ke kedai tuk booking pakej tuk island hoping esoknya.

Suasana malam-malam di Aonang

Evacuation in case berlakunya Tsunami... 

Wahhh... da la aku ngah lapa ni..sedap kalo dapat penkek...

Kami decide nak ambil pakej oleh Orchid Aonang and request muslim food.  Memandangkan kami datang ketika peak season, harganya, mmg mahal.  RM120 seorang.  Dah book and sedikit shopping, terus balik and tido.  Before tido, sediakan barang-barang tuk snorkel esok.. Tour agent tu akan jemput sekitar 8 pagi. Get ready sahaja laaa.. heheh..

Beli air mineral yang berharga RM8.50 kat kedai ini.. kedai ini sebelah dia Anna Universal Traveller

Untuk breakfast esok.. ko nampak tak kebulurnya kami? 

End of day 1.  Tips for for new comers to Krabi:
  1. Korang boleh walk in kat Aonang ni.. harga aku tak sure.  tapi for peak season, seeloknya booking dulu.. seriously, ramai orang!
  2. Korang boleh pilih any tour actually and jangan lupa request muslim food even though korang pilih pakej dari agent yang bukan muslim.  Biasanya, dorang mampu fulfill permintaan anda.. Muslim bukan sesuatu yang asing di Krabi.. alhamdulillah...
  3. Sila pilih makanan yang murah di sekitar depan McD.  Ada gerai kecil-kecil and memang majority orang muslim berniaga disitu.  Sedap pun sedap, murah pun murah.. :)  
  4. Aku tak syorkan korang bawak anak-anak korang merayau tengah malam kat sekitar Aonang malam-malam sebab ramai GRO lelaki cam pempuan....  Menakutkan... errrkkk.. kalo tak bawak anak, nak tgok, ape salahnya.. heheh..
  5. Sila beli simkad thai sebab murah tuk call Malaysia.. O ye, kastam mereka bg simkad free of charge.. korang topup je..
Simkad free, yg pulsanya tidak ya..eh, tetiba

Tu je laaaa.. till then,






31 comments:

  1. wahhh...semua photo cantek2. Plg cantek yg sampan view sunset tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx zila.. Rasany photo sampan tu normal view..hehe

      Delete
  2. sape cakap photo sampan tu normal view, payah tau nak snap cam gini, memang superb. aku pun kalau takda aral melintang, bulan 5 nanti bakal ke krabi jugak, bolehlah sedut tip2 dari dari ko, ehehe...ok noted, lemon restoran jangan makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kalo nak murah.. ko boleh g yg kat depan McD.. ada jual makanan muslm yang murah dan sedap...

      senang laaa.. sume orang amik je gambar tu.. petang sunset mmg superb kat pantai aonang tu!! ok, selamat bercuti!

      Delete
  3. tenkiuu for info

    akan ku guna nanti

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome Dr Singa!!

      sila pergi! eh, ke da pergi?

      Delete
  4. Uih tu meme ATM bergerak kah?
    @ meme statik kat situ jah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. meme statik jah.. tok gerok ambo ghaso!

      Delete
  5. Wooww..suka entri ni..leh jadi guide kalau JM tersesat ke sana nanti..TERSESAT katanya...ahahah..keep on continuing..nak baca lagi ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tersesat time drive lagi best JM.. hahha..

      ok.. ni baru nak edit gambau hari ke-2.. :)

      Delete
  6. seronoknyer... kalu dapat pi jalan-jalan.
    tapi itula... ongkosnya, tinggi sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la tinggi sgt... kalo ramai-ramai.. lagi jimat guna TA... :)
      ley cut cost dari segi makan...

      Delete
  7. thanks zette...sudi komen kt my blog..Im follow u...hehe

    ReplyDelete
  8. class minum air mineral Evian!

    HEhehe Krabi memang best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersalah beli kot time ni! hehe

      yup, krabi best

      Delete
  9. gambar sampan/bot tu memang lawa.

    bila lah nak sampai krabi ni eh... semua tempat rasa nak pergi. how?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai la esok.. :P

      thnx for the compliment

      Delete
  10. seronok....!! tqs for sharing...

    ReplyDelete
  11. Was once in Krabi for honeymoon way back in 2009. Definitely agreed with you, there's nothing to be impressed with the Ao Nang beach. But i guess, Nopparatthara Beach are way better. Cantik and bersih. The only main attraction of Krabi is the PhiPhi Island Trip kot!

    * Pernah amik from that Anna Universal Travel - for Island Hopping Package (just next to the mini mart). Murah gile!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? Nopparattha Beach? wah. tak pernah dengar lagi ni...

      Yup, PhiPhi.. kalau pergi Phuket pun tour yang sama... :)

      Delete
  12. Yeap, kalau ikut trip Phi Phi dia akan drop kat Nopparatthara Beach kan? The day before masa sewa motor, kitaorang dah merayap sampai sana. Cantik and bersih compared to Ao Nang lar. And banyak local picnic kat situ. Beach dia biasa jek, tapi air still clear. Tak jauh pun, tapi kalau jalan kaki, jenuh la nak sampai. :D

    ReplyDelete
  13. zette booking hotel via apa? direct web dorang ke or agoda?
    kalau walk-in hotel senang x? ke recommend book awal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. direct call je.. dorang boleh speak english.. tapi seeloknya call dalam 11am waktu malaysia..

      kalau pergi high season, mmg sgt high recommended untuk booked hotel awal... :)

      walk in inshaAllah, ada hotelnya, tapi if peak season.. mmg menapak je dari hujung ke hujung...

      Delete
  14. assalammualaikum zette..
    akak ni pun tgh survey bilik kat aonang tu..
    tgk gambar aonang grandi inn ni mcm ok jer bilik dia sbb ada katil double dan double decker..
    Brp rate dia ms zette gi sana hari tu? dorang straight tak?? contohnya..satu bilik 4 orang tp kita masuk 5 orang...
    kat malaysia ok jer kan kalo situasi mcm tu...tp kat sana tak penah gi mmg tak tau laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang agak straight kak... if lebih orang yang masuk lebih, bayar pun lebih.. rate dalam 16usd semalam.. boleh try pergi website aonang sendiri.. kat situ lagi jelas...

      ni link:: http://www.krabiaonanggrandinn.com/

      Delete

  15. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  16. Book hotel grand inn tu kat mane ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.krabiaonanggrandinn.com/
      saya book through website je.. if nak call dorang pun boleh..

      Delete